Foto: DELFI
Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja 4,9 miljonus latu vērtā Okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izvedi.

Ar ieceri valdībā vērsās Kultūras ministrija (KM). Plānots, ka kompleksa izveidei tērēs 4,9 miljonus latu, taču šī summa vēl tiks precizēta, jo aprēķini veikti vēl "treknajos gados".

Projektam paredzētas trīs kārtas. Pirmajā kārtā plānots siltināt esošo Okupācijas muzeju, kur plānots piesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus, otrajā kārtā plānots celt muzeja piebūvi "Nākotnes nams", bet trešajā – izveidot padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālu.

Plānots, ka ieguldījumus segs no "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) līdzekļiem, kurus valsts atmaksās no 2015.gada. Šīs investīcijas plānots atmaksāt triju gadu laikā.

Valdība arī nolēma no 2015.gada līdz 2034.gadam Okupācijas muzeja īres segšana tērēt 1,06 miljonus latu, proti, gadā īrei tērēs apmēram 50 tūkstošus latu.

Plānots, ka darbus pie kompleksa izveides sāks nekavējoties, bet būvniecība sāksies nākamgad, jo vēl nepieciešams izstrādāt tās tehniskos dokumentus.

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V) uzsvēra, ka kompleksa izbūve ir jāpabeidz līdz 2013.gadam, jo 2014.gadā Rīgas būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Ministre uzsvēra, ka valdības lēmums ir pieņemts gadā, kad aprit 70.gadskārta nozīmīgiem notikumiem, piemēram, cilvēku izvešanai uz Sibīriju.

Ēlerte norādīja, ka muzejs ir vieta, uz kuru ved gan skolēnus, gan svarīgus ārzemju viesus. Ministre norādīja - muzejs ir nozīmīgs kultūrvēstures objekts, kurš ir svarīgs, "veidojot ilgtspējīgu sabiedrību. " Ministre uzsvēra, ka tas ir nozīmīgs tautas atmiņas stiprināšanai, "lai veidotu ilgtspējīgu sabiedrību, jābūt kārtīgai atmiņai".

Okupācijas muzejs ir privāta iestāde, kura darbojas 18 gadus, lielā mērā pateicoties ziedotājiem.
Savukārt Muzeja atbalsta biedrība apņēmusies savākt pusotru miljonu latu, lai nodrošinātu muzeja ekspozīciju būvniecības laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!