Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Mākslas muzejs "Rīgas birža" cīnīsies par ES Kultūras mantojuma balvu

EasyGet.lv, 25.10.2011. 11:31

Nacionālais būvniecības uzņēmums RE&RE piedalās Eiropas Savienības (ES) kultūras mantojuma balvas konkursā - "Europa Nostra", kuras mērķis ir veicināt augstu standartu un augstas kvalitātes prasmju piemērošanu mantojuma saglabāšanas jomā, kā arī veicināt pārrobežu pieredzes apmaiņu, informē RE&RE biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Mārīte Straume. Šodien tika oficiāli apstiprināts RE&RE pieteikums par restaurācijas darbiem bijušajā Rīgas Fondu biržas ēkā, kas atrodas Doma laukumā 6, Rīgā.
Mākslas muzejs "Rīgas birža" cīnīsies par ES Kultūras mantojuma balvu

Balva godina izcilu veikumu kultūras mantojuma saglabāšanā, sākot ar ēku restaurāciju un to pielāgošanu jaunām vajadzībām līdz pat pilsētvides un lauku ainavas atjaunošanai, arheoloģisko izrakumu vietu interpretācijām un rūpēm par mākslas kolekcijām. Turklāt šī balva īpaši izceļ izpēti un pašaizliedzīgu privātpersonu un organizāciju darbu ar mērķi saglabāt mantojumu, kā arī ar kultūras mantojumu saistītus izglītības projektus. Balvu piešķiršanu Kultūras programmas ietvaros atbalsta arī Eiropas Komisija. Europa Nostra ir atbildīga par atlases procedūru un balvu pasniegšanas ceremoniju.

RE&RE komanda pie bijušās biržas iekštelpu restaurācijas darbiem strādāja visu trīs gadu garumā, kopumā restaurējot 1500 m² mākslīgā marmora, kas ir nebijis apjoms Baltijas valstīs, zeltījumu ar lapiņu zeltu aptuveni 250 m² apjomā un ne tikai. Viens no lielākajiem izaicinājumiem bija precīza degušo ģipšu skulptūru atjaunošana, kas atradās ēkas zālē, kuru 1980. gada janvārī gandrīz pilnībā iznīcināja lielais ugunsgrēks. Sarežģīto restaurācijas darbu laikā nācās pieņemt vairākus būtiskus lēmumus, piemēram, sienu dekoratīvā krāsojuma - marmora, koka paneļu, profila kolonna imitācija un trafareti rotājumi – konstatējot to kvalitāti, tika pieņemti lēmumi par to saglabāšanu un atjaunošanu. Tāpat bija maksimāli jāsaglabā un jāatjauno septiņas oriģinālās apzeltītas lietā misiņa lustras, kas piedzīvojušas ne vienu vien gadu desmitu. Ņemot vērā specifisko un plašo darbu klāstu, RE&RE piesaistīja un roku rokā strādāja ar speciālistiem no visas Eiropas, kopumā no 6 dažādām valstīm.

"Ar īstenoto restaurācijas projektu bagāžu un pieredzi RE&RE ir kļuvis par nopietnu visas Eiropas vēsturiskā mantojuma saglabāšanas dalībnieku. Šī balva, konkurss visā Eiropā veicina vēsturiskā mantojuma saglabāšanu, izglītojot, izceļot tā nozīmīgumu katras pilsētas, valsts kontekstā. Protams, arī mums ir patiess prieks un lepnums, ka arī mūsu restaurācijas komandas veikumus ir pamanīts un varam plecu pie pleca ar citiem kolēģiem visā Eiropā cīnīties par šo nozīmīgo balvu", pauž RE&RE ģenerāldirektors Didzis Putniņš.

Europa Nostra apvieno 250 nevalstiskās organizācijas, 150 asociācijas un 1500 individuālos biedrus no vairāk kā 50 valstīm. Šī organizācija par savu uzdevumu uzskata Eiropas kultūras mantojuma un dabas ainavas saglabāšanu. Kopīgiem spēkiem ir radīts spēcīgs tīkls dialoga un debašu vadīšanai, atzinīgi novērtējot izcilus sasniegumus mantojuma jomā. Europa Nostra veicina ilgtspējīgas politikas īstenošanu un augstas kvalitātes standartu piemērošanu kultūras mantojuma jomā.

SIA RE&RE ir viens no Latvijas vadošajiem būvuzņēmumiem, kas dibināts 1993. gadā. Uzņēmums pamatā darbojas kā galvenais būvuzņēmējs, nodrošinot profesionālus pakalpojumus gan jaunbūvju, gan rekonstrukcijas un restaurācijas projektos.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV